onsdag 27 mars 2013

Fänkålskryddad lax med Örtsås och Primörer

Vilken härlig vårmiddag! Lax, fänkål och svartpeppar är en mycket lyckad kombination. Den här rätten var väldigt fräsch med de lättkokta primörerna som tillbehör. Rekommenderas starkt. Vi drack Sauvignon blanc till, men jag/vi tror att ett lite kraftigare vin hade varit ännu bättre. Det är en bra anledning att laga rätten snart igen, och då få till den perfekta (iaf bättre) vinkombinationen. 

Det här behövs till 4 pers:
600 g laxfile, skinn och benfri
1 msk fänkålsfrö
1/2 tsk svartpeppar, hel
1 msk salt, grovt
Örtsås: 
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
1 fiskbuljongtärning eller kapsel
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 krm svartpeppar
2 1/2 dl örter, tex dill och körvel
Vårprimörer:
8-10 salladslökar
1 knippe rädisor
1 knippe grön sparris
400 g färskpotatis
15 g smör
salt
svartpeppar, nymald

Gör så här:
Laxen:
Stöt fänkål, svartpeppar och salt i en mortel. Strö blandningen över laxen. Lägg i plastpåse och lägg i kylen 6-8 timmar.
Värm ugnen till 125°C. Skär laxen i 3*3 cm stora bitar. Lägg laxen i en ugnsform med bakplåtspapper i botten. Stek laxen i ugnen i ca 10-12 minuter. Laxen är färdig när innertemperaturen är 50°C.
Sås:
Fräs schalottenlök och vitlök i smör på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt vatten, vin och buljong. Låt koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Krydda med peppar. Mixa hälften av såsen med örterna strax innan servering. Blanda ner resten av såsen och mixa såsen skummig.
Primörer:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Ansa salladslök och rädisor. Skär/bryt av den nedersta delen på sparrisen och halvera den på längden. Koka sparris, rädisor och lök i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör, salt och nymald svartpeppar.
Servera laxen med potatis, smörslungade primörer och den härligt gröna såsen.






  
Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar