Det här behövs till 4 pers:
600 g laxfile, skinn och benfri
1 msk fänkålsfrö
1/2 tsk svartpeppar, hel
1 msk salt, grovt
Örtsås:
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
1 fiskbuljongtärning eller kapsel
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 krm svartpeppar
2 1/2 dl örter, tex dill och körvel
Vårprimörer:
8-10 salladslökar
1 knippe rädisor
1 knippe grön sparris
400 g färskpotatis
15 g smör
salt
svartpeppar, nymald
Gör så här:
Laxen:
Stöt fänkål, svartpeppar och salt i en mortel. Strö blandningen över laxen. Lägg i plastpåse och lägg i kylen 6-8 timmar.
Värm ugnen till 125°C. Skär laxen i 3*3 cm stora bitar. Lägg laxen i en ugnsform med bakplåtspapper i botten. Stek laxen i ugnen i ca 10-12 minuter. Laxen är färdig när innertemperaturen är 50°C.
Sås:
Fräs schalottenlök och vitlök i smör på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt vatten, vin och buljong. Låt koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Krydda med peppar. Mixa hälften av såsen med örterna strax innan servering. Blanda ner resten av såsen och mixa såsen skummig.
Primörer:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Ansa salladslök och rädisor. Skär/bryt av den nedersta delen på sparrisen och halvera den på längden. Koka sparris, rädisor och lök i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör, salt och nymald svartpeppar.
Servera laxen med potatis, smörslungade primörer och den härligt gröna såsen.
Smaklig Måltid! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar