fredag 30 november 2012

Biscotti di Prato

Den enda gången på året som jag bakar småkakor är till jul. Vår familj har några favoriter som alltid återkommer. De här Italienska skorporna är en av dem. De är goda att doppa i glöggen eller i ett sött dessertvin från Toscana, Vin Santo.

Det här behövs:
200 g sötmandel
100 g pinjenötter
400 g strösocker
500 g vetemjöl
4 ägg
apelsinskal
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt

Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Rosta den en stund i ugnen och hacka den och pinjenötterna grovt.
Blanda ihop resten av ingredienserna till en deg och knåda till sist in mandel och nötter.
Låt degen vila några timmar.
Rulla eller tryck ut degen till långa, platta längder. 3-4 cm breda och 1 cm höga. Lägg dem på en smord mjölad plåt och grädda i 200° ca 25 minuter. Ta ut plåten och skär sneda snittar, ca 1 1/2 cm breda. Sänk värmen till 180° och grädda ytterligare ca 25 minuter tills skorporna börjar bli gyllenbruna. Låt skorporna svalna på galler utan bakduk. Förvara i täta burkar.
Brr, så här såg vår trädgård ut i morse!

2 kommentarer:

  1. du ligger i morsan! ser fram emot att komma ner snart och hjälpa till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser jag/vi också fram emot. Ni är så välkomna både du och Hanna.
      Kram mm

      Radera