måndag 5 november 2012

Potatis och lökpizza

Ikväll har vi ätit våran favoritpizza med potatis, karamelliserad lök, ruccola och lufttorkad skinka.
Dryck till den här goda pizzan blir förstås vin från Italien, gärna en Nebbiolo om kocken själv får välja.

Pizzadegen:
(det blir 4 pizzor, 15-20 cm i diameter)
500 g vetemjöl
10 g jäst
1 1/2 tsk salt
(2 tsk socker) kan uteslutas
3 dl kallt vatten
(2 msk olivolja) kan uteslutas

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i ca 5 min i köksmaskin. Ställ bunken i kylen och låt stå 12-24 timmar. Degen jäser till tre gånger sin storlek.
( ibland om jag har bråttom gör jag en deg med varm degvätska som får jäsa ca 1-1 1/2 timme)

Under tiden som degen jäser förbereder jag det som ska vara på pizzan.

Tomatsås:
1 burk krossade eller hela tomater
4 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk råsocker
salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull, låt koka ihop ca 20 min. Smaka av.
Mixa såsen slät med stavmixer.
Ställ åt sidan så länge.

Pålägg:
5 gula lökar
50 g smör
2 msk råsocker
2 tsk timjan, torkad
5 potatisar, fast sort
Ruccola
Lufttorkad skinka ( kan uteslutas om man vill ha en helt vegetarisk pizza)
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala löken och skiva den tunt. Stek löken i smöret på medelhög värme i 5-10 minuter, tillsätt sockret och timjan. Löken ska bli karamelliserad.

Tvätta och skiva potatisen tunt (2-3mm). Koka upp vatten, lägg i potatisen i kastrullen och låt koka i 1 minut. Tag kastrullen från värmen och låt stå i 5-10 minuter. Kontrollera att potatisen är så gott som färdig. Häll av vattnet.

Sätt ugnen på 250° med en plåt i.
Dela degen i lagom stora bitar ( beror på vad man vill ha för storlek på pizzorna)
Tryck eller kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Bred på ett tunt lager tomatsås. Lägg på lökblandningen och sedan potatisen. Pensla potatisen med olivolja och strö på lite grovt salt. Pensla kanterna med lite olivolja.

Dra över pappret med pizzorna till den varma plåten och grädda i 250° i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
Lägg på en skiva lufttorkad skinka och en näve ruccola. Ringla lite olivolja över. Klart!


Bon appétit!

1 kommentar: