Det här behövs för ca 4 portioner:
1 kg Côte de boeuf
grovt salt, svartpeppar, olivolja
Gör så här:
Låt köttet ligga framme och bli rumstempererat innan det tillagas.
Sätt ugnen på 100°.
Gnid in köttet med olivolja, grovt salt och svartpeppar.
Grilla köttet i en grillpanna så att det får fint grillmönster på båda sidor.
Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i köttbiten. Lägg köttet i en stekpåse, tillslut påsen och klipp ett litet hål i ena hörnet. Lägg påsen med köttet i en form eller på en plåt.
Sätt in i ugnen i 1 1/2 timme, sänk sen ungsvärmen till 75° och lått köttet stå i ytterligare 1/2 timme.
Köttets är färdigt när det har en innertemperatur på 56°.
Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.
Hasselbackspotatis:
8-12 potatisar (jämnstora)
3 msk ströbröd
smör och salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°
Skala potatisen och skär den i tunna skivor utan att skära igenom. Om man lägger potatisen i en träslev eller liknande så undviker man att skära igenom. Lägg potatisen i en ugnsform och pensla med smör och strö över grovt salt. Tillaga i ugnen ca 30-45 minuter, beroende på storleken på potatisen.
Pensla potatisen med smör några gånger under tillagningen. Strö på ströbröd när det är ca 10 minuter kvar.
Puylinser:
3 dl puylinser
1 grönsaksbuljong tärning eller kapsel
1 silverlök eller annan mild lök
smör
Gör så här:
Skölj linserna i kallt vatten. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med buljongen. Häll i linserna och koka på svag värme ca 15 minuter. ( innan vattnet hälls av, kontrollera att linserna är "lagom" kokta. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd kvar)
Häll av vattnet, finhacka löken och fräs den i en rejäl klick smör utan att löken tar färg. Häll i linserna och blanda med löken och smöret.
Ugnsbakade cocktailtomater:
1 ask cocktailtomater 250g
olivolja
salt
socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 100°.
Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över olivolja och strö på salt och lite socker.
Tillaga i ugnen i 1 1/2 timme.
Tomaterna kan tillagas i ugnen tillsammans med köttet.
Till maten drack vi:
Bon appétit!
Gott! Vilket lass! Vems tallrik?
SvaraRaderaGissa! :-) det är din fars. Nej, jag skojade bara, det är faktiskt uppläggningsfatet.
RaderaKram.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera