måndag 12 november 2012

Côte de boeuf grillée

Middagen igår bestod till största delen av kött. Som tillbehör hade vi Hasselbackspotatis, ugnsbakade cocktailtomater, Puylinser och Ruccola.

Det här behövs för ca 4 portioner:
1 kg Côte de boeuf
grovt salt, svartpeppar, olivolja

Gör så här:
Låt köttet ligga framme och bli rumstempererat innan det tillagas.
Sätt ugnen på 100°.
Gnid in köttet med olivolja, grovt salt och svartpeppar.
Grilla köttet i en grillpanna så att det får fint grillmönster på båda sidor.
Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i köttbiten. Lägg köttet i en stekpåse, tillslut påsen och klipp ett litet hål i ena hörnet. Lägg påsen med köttet i en form eller på en plåt.
Sätt in i ugnen i 1 1/2 timme, sänk sen ungsvärmen till 75° och lått köttet stå i ytterligare 1/2 timme.
Köttets är färdigt när det har en innertemperatur på 56°.
Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.

Hasselbackspotatis:
8-12 potatisar (jämnstora)
3 msk ströbröd
smör och salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°
Skala potatisen och skär den i tunna skivor utan att skära igenom. Om man lägger potatisen i en träslev eller liknande så undviker man att skära igenom. Lägg potatisen i en ugnsform och pensla med smör och strö över grovt salt. Tillaga i ugnen ca 30-45 minuter, beroende på storleken på potatisen.
Pensla potatisen med smör några gånger under tillagningen. Strö på ströbröd när det är ca 10 minuter kvar.

Puylinser:
3 dl puylinser
1 grönsaksbuljong tärning eller kapsel
1 silverlök eller annan mild lök
smör

Gör så här:
Skölj linserna i kallt vatten. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med buljongen. Häll i linserna och koka på svag värme ca 15 minuter. ( innan vattnet hälls av, kontrollera att linserna är "lagom" kokta. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd kvar)
Häll av vattnet, finhacka löken och fräs den i en rejäl klick smör utan att löken tar färg. Häll i linserna och blanda med löken och smöret.

Ugnsbakade cocktailtomater:
1 ask cocktailtomater 250g
olivolja
salt
socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 100°.
Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över olivolja och strö på salt och lite socker.
Tillaga i ugnen i 1 1/2 timme.
Tomaterna kan tillagas i ugnen tillsammans med köttet.

Till maten drack vi:


Bon appétit!

3 kommentarer:

  1. Gott! Vilket lass! Vems tallrik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissa! :-) det är din fars. Nej, jag skojade bara, det är faktiskt uppläggningsfatet.
      Kram.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera