måndag 26 november 2012

Äppelkaka

Undrar hur många olika äppelkakor det finns egentligen? Jag har bakat väldigt många genom åren, dock inte den här. En del kakor gör man bara en gång, andra blir favoriter. Den här kommer definitivt att få en plats bland favoriterna.

Det här behövs:
85 g smör
190 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
175 g strösocker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen

2 msk strösocker
1 tsk kanel

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Smörj en form (ca 20 cm i diameter) med smör.
Rör ihop mjöl, bakpulver, kanel och salt i en skål.
Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj, vispa till en slät smet. Tillsätt lite i taget av mjölblandningen, vispa/rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i formen och lägg äppelskivor ovanpå.
Blanda kanel och socker och fördela blandningen över kakan.

Grädda kakan i 10 minuter, sänk sedan värmen till 150° och grädda ytterligare ca 50 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Pudra över lite florsocker och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar