torsdag 29 november 2012

Velouté de Topinambour / Jordärtskockssoppa

En mycket god soppa som passar bra att servera till förrätt en kulen höst eller vinterdag. Om man vill ha soppan lite matigare brukar jag lägga ett par pastakuddar i botten på tallriken. Karljohan eller svart trumpetsvamp passar bra som fyllning i kuddarna. Jättegott!

Det här behövs för 4 pers:
2 schalottenlökar
3 dl vitt vin, torrt
500 g jordärtskockor
250 g potatis, mjölig
4 dl grädde
½-1 grönsaksbuljongtärning/kapsel
1 msk smör
salt och peppar
vatten

Gör så här:
Skala löken och skär i grova bitar. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och låt fräsa på svag värme i några minuter. Skala jordärtskockorna och potatisen, skär i bitar, lägg dem i en skål med vatten med lite citron i, så att de inte blir missfärgade. Lägg i jordärtskockorna och potatisen i kastrullen och fräs på svag värme ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Häll på vinet och låt det koka ihop tills ungefär hälften återstår. Tillsätt grädden och låt det sjuda i 10-15 minuter. Känn med en sticka att bitarna är genomkokta. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt vatten till önskad konsistens. Tillsätt buljong. Smaka av soppan med salt och peppar.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar