Det här behövs för 4 pers:
2 schalottenlökar
3 dl vitt vin, torrt
500 g jordärtskockor
250 g potatis, mjölig
4 dl grädde
½-1 grönsaksbuljongtärning/kapsel
1 msk smör
salt och peppar
vatten
Gör så här:
Skala löken och skär i grova bitar. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och låt fräsa på svag värme i några minuter. Skala jordärtskockorna och potatisen, skär i bitar, lägg dem i en skål med vatten med lite citron i, så att de inte blir missfärgade. Lägg i jordärtskockorna och potatisen i kastrullen och fräs på svag värme ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Häll på vinet och låt det koka ihop tills ungefär hälften återstår. Tillsätt grädden och låt det sjuda i 10-15 minuter. Känn med en sticka att bitarna är genomkokta. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt vatten till önskad konsistens. Tillsätt buljong. Smaka av soppan med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar