söndag 16 december 2012

Stekt Torskrygg med gräddstuvad Spenat

Det här var en jättegod fiskrätt. Parmesanosten i paneringen försvann tyvärr bland alla andra smaker, så nästa gång jag lagar den här rätten så kommer jag att hoppa över osten och bara panera med ströbröd och rivet skal av citrus. Eventuellt först doppa fisken i ett uppvispat ägg för att få paneringen att fästa bättre.  

Det här behövs för 4 pers:
600 g torskrygg
1/2 dl parmesanost, finriven
1/2 dl ströbröd
rivet skal från 1/2 citron
rivet skal från 1/2 lime
smör till stekning
salt och peppar
Gräddstuvad Spenat:
500 g bladspenat, färsk, eller 250 g fryst
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl grädde
salt och svartpeppar
Dill och citronsmör:
100 g smör
saften från 1/2 citron
citronskal, rivet
1 dl finhackad dill
1/2 tsk salt

Gör så här: 
Rimma fisken. Blanda parmesanost, ströbröd, vitpeppar och det rivna från lime och citron. Vänd torsken i blandningen. Avvakta med saltet, eftersom fisken blir salt av rimningen.
Stek fisken på medelhög värme på båda sidor, sänk sen värmen och stek fisken tills den har en innertemperatur på 50°.
Gräddstuvad spenat:
Förväll spenaten eller tina den frysta. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Fräs löken på svag värme, lägg i spenaten och slå på grädde. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
Dill och citronsmör:
Blanda rumsvarmt smör med citronsaft, citronskal, dill och salt.
Forma smöret till en rulle i smörpapper och lägg kallt.

Lägg upp fisken på varma tallrikar, toppa med en skiva dillsmör och servera tillsammans med spenaten och eventuellt potatisstomp.

Ett av "fynden" från förra
helgen. Passade mycket
bra till maten. 


                                                                         
                                                                           






                                         Bon Appétit!
                                               
                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar