torsdag 6 december 2012

Pocherad Torskrygg med Fänkålscrudité

Torsk, pancetta, rödbetor och fänkål,  mmmmmm, det här var jättegott! Jag kommer definitivt att laga den här rätten snart igen. 

Det här behövs till 4 pers:
4 bitar Torskrygg, ca 170 g/st
1 fiskbuljong, tärning eller kapsel
Rimlagen:
1 l vatten, varmt
1/2 dl salt
Fänkålscrudité:
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
1 fänkål, färsk
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl olivolja
1/2 dl persilja, finhackad
Tillbehör:
4 rödbetor, kokta
200 g pancetta, knaperstekt
3 msk kapris
Kokt potatis eller potatispuré
Ev brynt smör

Gör så här:
Rör ihop varmt vatten och salt till rimlagen. Vattnet måste vara varmt för att saltet ska lösa sig. Ställ in i kylen så att det blir kallt innan fisken läggs ner. Jag brukar ibland lösa upp saltet i 1 dl hett vatten och sen fylla på med iskallt vatten för att spara lite tid.
Rimma fisken i ca 1 timme (man behöver inte rimma fisken, man kan salta direkt på om man föredrar det, men fiskköttet blir fastare och den blir lättare att tillaga om den först är rimmad)


Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt buljongen. Sänk värmen till lägsta möjliga och lägg i torskryggen och låt pochera till torsken har en innertemperatur på 50°. (vid 50° är den perfekt)

Fisken kan tillagas i ugn också.


Fänkålscrudité:
Blanda ättika, socker och vatten. Finstrimla fänkålen och lägg den i lagen. Låt stå i ca 1 timme.
Häll av lagen och blanda ner vitlöken, olivolja och persilja.
Servering:
Skär rödbetorna i tunna skivor, lägg på varma tallrikar, placera en bit torskrygg ovanpå, toppa med knaperstekt pancetta och kapris. Servera med fänkålscrudité och potatispuré eller kokt potatis och ev brynt smör.                            
Kvällen dryck!

                       


                 
                                                     


                              Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar