Det här behövs till 4 pers:
1 stor kyckling
1 tsk salt
vitpeppar
smör eller olja till stekning
100 g rökt fläsk
250 g schalottenlök eller små steklökar
150 g champinjoner
3 dl vitt vin
1 msk kycklingfond, koncentrerad
1 msk soja, japansk
2 tsk majzena majsstärkelse
Vitkålspuré:
1 kg vitkål
4 potatisar
2 dl creme fraich
salt, cayennepeppar
Friterad timjan:
timjan
neutral olja
Gör så här:
Vitkålspuré:
Värm ugnen till 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen och rosta tills kål och potatis är mjuk och har fått fin färg, ca 30-40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Mixa kål och potatis slät med mixerstav. Tillsätt creme fraich och mixa lite till. Krydda med salt och peppar.
Kycklingen:
Dela kycklingen i 8 bitar. Bryn dem runt om i en stekpanna och krydda med salt och vitpeppar.
Strimla fläsket, skala löken och ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna. Stek lök och svamp i fettet från fläsket.
Koka upp vin, fond och soja i en gryta. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock i ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig och släpper lätt från benet.
Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.
Timjan:
Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.
Servera kycklingen toppad med friterad timjan samt vitkålspuré och lite sallad.
Passade mycket bra till! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar