måndag 10 december 2012

Vörtbröd

Vörtbröd är ett måste till julen, i alla fall i vår familj. Det var inte så lätt att hitta alla ingredienser här i Angers. Porter är ersatt med mörk lager, den och julmust fanns på IKEA. Vörtkryddorna är inköpta i Sverige. Istället för rågsiktsmjöl tog jag hälften var av rågmjöl och vetemjöl. Sirap hittade jag till slut i en hälsokostbutik! Om det finns bland hälsokosten så måste det vara väldigt nyttigt med sirap!

Det här behövs till 4 limpor:
50 g jäst
100 g smör
1 msk salt
1-2 dl mörk sirap
2 flaskor porter, 66 cl
1 flaska julmust 33 cl
1,6 kg rågsiktsmjöl
1 påse vörtkryddor (90 g)
3 dl russin

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt porter och julmust, värm till 37°. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt sirap, salt, vörtkryddor, russin och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa ca 40 minuter.
Värm ugnen till 250°.
Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den lätt. Dela degen i fyra lika stora delar och forma till limpor.
Lägg limporna på en plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 200°.
Grädda bröden i ca 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar