tisdag 25 december 2012

Janssons Frestelse

När man gör Janssons frestelse ska man absolut inte snåla på grädden. Ej heller ersätta den med någon lightvariant. Jag tycker det är gott när Janssons frestelse är riktigt krämig och har tydlig smak av ansjovis. 

Det här behövs:
1 kg potatis
2 gula lökar
1 burk anjovis
ansjovis spad
4 dl grädde
ströbröd
smör

Gör så här:
Värm ugnen till 175°.
Skala och skiva löken. Skala och strimla potatisen. Lägg 2/3 av potatisen i en ugnsform, lägg på löken och anjovisen och avsluta med resten av potatisen. Häll på spadet från ansjovisen och nästan all grädde och strö över ströbröd. Lägg på klickar med smör. Grädda i ca 45-60 minuter. Känn så att potatisen är mjuk. Häll eventuellt på mer grädde på slutet om den inte är tillräckligt krämig.


Tips! Om man vill ha en krämig Jansson ( och det vill man), så ska man INTE skölja bort stärkelsen när potatisen är strimlad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar